I JA SAM IZ SREBRENICE: Smijeh i suze okarakterisale promociju knjige Fikreta Hodžića u Zenici

U organizaciji Unije studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici večeras je u prepunoj Velikoj sali općine Zenica, a ispred koje je ostao veliki broj Zeničana i Zeničanki, upriličena promocija knjige „I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića, poznatijeg kao voditelja Televizije Hayat. Podsjećamo, po prvi put ova knjigu premijerno je promovisana ove godine u Srebrenici, tačnije u Potočarima dan prije dženaze srebreničkih žrtava.

O ovom teškom štivu govorili su profesorica Filozofskog fakulteta u Zenici Hazema Ništović, a veliki osvrt na ovu knjigu učinio je i Fikretov prijatelj koji je bio glavni krivac što je ova knjiga ugledala svjetlo dana. Smijeh i potoci suza okarakterisali su večerašnju promociju, a govor samog autora emotivno je razorio sve prisutne.

U ovoj “teškoj” knjizi zabilježeno je i opisano nekoliko životnih isječaka iz života dječaka Fikreta, a postavlja se pitanje šta je sa ostalim dijelovima njegovog života kao i ostalim sudbinama druge djece?! O ovoj tužnoj knjizi o genocidu ponajviše je govorila osoba koja stoji iza svakog napisanog slova, njen autor gospodin Fikret Hodžić.

“Hvala vam što ste učinili da i večeras Srebrenica ovdje živi. Jedan od uslova kada sam se odlučio da pokrenem pisanje knjige bila je da se Srebrenica ne pominje samo petnaest dana pred dženazu u Potočarima i petnaest dana nakon što se dženaza klanja. Ako se sada osvrnem na datum kada sam upriličio prvu promociju i sagledam današnju situaciju, o Srebrenici se još uvijek govori a što mi daje za pravo da se osjećam kako sam u tome uspio.” – kazao je u svom uvodnom obraćanju autor knjige.

Nakon uvodonog obraćanja Fikret se izvinuo svima onima koji nisu bili u prilici ući u Veliku salu Općine Zenice, te napominje kako je ovo situacija koja ga redovno prati na njegovim promocijama. Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, gospodin Zuhdija Adilović, kazao je da u početku nisu ozbiljno shvatili Fikretove napomene kako će doći dosta svijeta, te da za promociju treba naći veći prostor. Prihvata krivicu što nisu obezbijedili veći prostor i njegove riječi na vrijeme shvatili krajnje ozbiljno a na šta je on upozoravao. Kada pominjemo gosp. Adilovića ne možemo ne kazati kako je promocija u jednom trenutku, zahvaljujući upravo njemu, nakratko otišla u pravcu promocije njegovog fakulteta i njegovih studenata. Međutim, autor knjige uskoro je uspio ponovo doći do riječi i obratiti se mnogobrojnim posjetiocima koji su došli upravo zbog njega kazavši:

“Knjiga je nastala iz nekoliko razloga, da se zahvalim majci koja me učinila preponosnim da danas sjedim ovdje, a što će čitaoci kada budu iščitavali knjigu vidjeti da nije bilo jednostavno, naprotiv. Ne znam, mnogo sam razmišljao, kako joj se zahvaliti?! Međutim, ne postoji način ni valuta da se odužim svojoj majci za sve ono što je učinila za mene. Kako njoj, tako ni svome rahmetli ocu koji je dao svoj život, kako bi spasio moj. Onda sam shvatio da bi upravo izdavanje ove knjige bio vječni poklon i jedan od načina na koji im se mogu, nadam se, zahvaliti.” – objašnjava Fikret.

Ova knjiga, ističe autor, iako je nastala u revoltu sija ljubavlju a nikako mržnjom. Najviše je namijenjena mladim ljudima, a kako bi vidjeli da se i pored teške situacije u kojoj živimo i nepravde kojoj svakodnevno svjedočimo može uspjeti. Autor je otkrio jedan veoma bitan detalj a tiče se njegovih roditelja, koje je želio “smjestiti” u ovu knjigu i fotografijom, a koju nije imao a da su pri tome na njoj njih dvoje zajedno. Velika koincidencija desila se par dana pred printanje knjige, kada se Fikretu javio njegov prijatelj sa kojim se nije čuo više od četiri godine, kazavši mu kako za njega ima fotografiju koja će ga obradovati. I, gle čuda, to je bila fotografija njegovih roditelja koja mu je trebala kao, kako ističe Fikret, pečat na ovu tužnu genocidnu knjigu.

Nakon promocije upriličeno je potpisivanje knjiga onima koji su prepoznali važnost ovog štiva, a Fikret je sa zadovoljstvom razmijenio riječ-dvije sa svima onima koji su izrazili želju da govore o knjizi.

Kako je to izgledalo na promociji knjige u Zenici pogledajte u fotogaleriji Benjamina Hazića.