U Zenici održana promocija knjige "I ja sam iz Srebrenice"

Večeras je u Velikoj sali Općine Zenica upriličena promocija knjige „I ja sam iz Srebrenice“ autora Fikreta Hodžića, popularnog voditelja Hayat TV. Pomenuti prostor bio je premalen za sve one koji su željeli prisustvovati ovom događaju. Inače promocija je organizirana od strane studenata Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici i prema riječima dekana ove ustanove, gospodina Zuhdije Adilovića, ovo je jedan od mnogobrojnih događaja koji će biti upriličeni povodom 20 godina od osnivanja Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. O samoj knjizi „I ja sam iz Srebrenice“ govorili su profesorica Hazema Ništović i doc.dr Izet Pehlić kao promotori knjige.

Na samom početku promocije autor knjige Fikret Hodžić je rekao: „Hvala vam što ste učinili da i večeras Srebrenica ovdje živi. Jedan od razloga zbog kojih sam odlučio da pokrenem pisanje knjige bio je da se Srebrenica ne pominje samo petnaest dana pred dženazu u Potočarima i petnaest dana nakon nje“. Nakon izvinjenja koje je uputio svima onima koji nisu mogli ući u Veliku salu Fikret je nastavio: „Knjiga je nastala iz nekoliko razloga, da se zahvalim svojoj majci koja me učinila ponosnim da danas sjedim ovdje. Ne postoji način ni valuta da se odužim svojoj majci, kako njoj tako i svom rahmetli ocu koji je dao svoj život da bi spasio mene. Onda sam shvatio da je izdavanje knjige jedan od načina kako im se mogu, nadam se zahvaliti“.

Knjiga je, kako smo imali priliku čuti na promociji, posvećena mladim ljudima, i nosi poruku da iako postoje prepreke ipak se može naći način da se dođe do cilja.

Ovaj događaj je bio protkan emocijama, mogle su se vidjeti suze u očima mnogih prisutnih. Zbog težine koju sama knjiga nosi autor je na kraju pokušao izmamiti osmjehe na licima ljudi pričajući anegdote iz svog života. Isto tako treba napomenuti da ovo nije bila klasična promocija knjige, prisutni su mogli učestvovati u istoj postavljajući pitanja na koja je Fikret rado i strpljivo odgovarao. Na samom kraju ovog događaja uslijedilo je potpisivanje knjiga i fotografisanje, a autor ove knjige je sa osmjehom na licu strpljivo razgovarao sa svima.