Bugojno: Promovisana knjiga "I ja sam iz Srebrenice"

Veliku pažnju građana s područja gornjovrbaske regije izazvala je promocija knjige “I ja sam iz Srebrenice” autora Fikreta Hodžića, koja je održana u Kulturnom centru princeze Dževhere u Bugojnu.

O knjizi su govorili prof. Nedžad Milanović i novinar i publicista Kemal Balihodžić, kao i autorov prijatelj Mensur Šabanović.

"Ova knjiga predstavlja, ustvari, žestoki vrisak protiv onih koji su počinili stravična ubistva. Jedan od preživjelih je njen autor koji poručuje da je živ i da je spreman o Srebrenici govoriti sve najljepše, bez ijedne riječi mržnje", kazao je prof. Milanović.

Obračajući se prisutnima Hodžić je naglasio da je svojim djelom „ želio, posebno kod mladih, probuditi razmišljanje o važnosti očuvanja porodice, oživiti funkciju prijatelja i ukazati na značaj njihove podrške u periodu odrastanja”, što je i sam osjetio na vlastitom primjeru odrastajući bez oca Ibrahima”.

"Moj otac Ibrahim je učinio mnogo za ovu državu. I ja sam odlučio da učinim sve da svom djetetu mogu reći da sam uradio nešto dobro za našu državu. Sretan sam što je ova knjiga doživjela svoje predstavljanje i što je proglašena za najčitaniju knjigu u BiH. Drago mi je što će biti čitana i izvan BiH. Ova knjiga nije vođena mržnjom nego ljubavlju zbog čega je i napisana. Želja mi je da bude prevedena na što više jezika i da svi u svijetu vide koliko su oni učinili nepravde prema nama u BiH. Također, želja mi je da knjiga jednog dana bude pretočena u film i da na taj način moja poruka još brže uđe u što više kuća", kazao je.

Promociju knjige “I ja sam iz Srebrenice” organizirala je Asocijacija mladih OO SDA Bugojno, moderatorica je bila Rahima Pračić, dok je odlomke iz knjige čitala članica Teatra „Fedra“ Jasmina Mlaćo.