Predstavljena knjiga 'I ja sam iz Srebrenice'

Ova knjiga nastala je kao pismo dvojici mojih prijatelja koji su napustili Srebrenicu prije rata. Htio sam im reći što se sve zbivalo u Srebrenici nakon njihovog odlaska i dati im poruku da taj grad i danas postoji, da on živi - rekao je Fikret Hodžić.

U srijedu, 11. rujna u zagrebačkoj galeriji "Velvet" predstavljena je knjiga novinara i voditelja Hayat televizije Fikreta Hodžića. Knjiga "I ja sam iz Srebrenice" govori o ratnim strahotama koje je autor proživljavao kao dječak u okupiranoj Srebrenici. U knjizi se spominje put desetogodišnjeg dječaka koji je prošao sa majkom i bratom, te o tragičnoj sudbini dječakovog oca.
- Ova knjiga nastala je kao pismo dvojici mojih prijatelja koji su napustili Srebrenicu prije rata. Htio sam im reći što se sve zbivalo u Srebrenici nakon njihovog odlaska i dati im poruku da taj grad i danas postoji, da on živi. Prije svega ova knjiga je neka vrsta moje zahvale roditeljima, ona je poruka da unatoč razaranju i genocidu civila Srebrenica nije uništena, ali je i poruka mladim ljudima da kada se nađu pred teškim životnim problemima ne pokleknu nego nastave se dalje boriti za svoj cilj, te nekima od njih može biti poticaj da kroz svoju knjigu progovore o sličnim patnjama i strahotama koje su prošli - rekao je Fikret Hodžić.

Fikret Hodžić ističe kako mu je pišući ovu knjigu bilo izuzetno teško vratiti se u prošlost, jer da bi se sjetio svih detalja morao je ponovo proživiti mučnu situaciju kao dječak od deset godina. Osobna životna tragedija autora potaknula ga je i da osnuje zakladu kako bi pomogao socijalno ugroženoj djeci.

- Puno puta sam bio u situaciji kada sam trebao pomoć drugih. Maštao sam kako ću jednog dana biti u prilici da i ja nekom pomognem. Zbog toga jedan dio novčanih sredstava od prodaje knjige namijenjen je istoimenoj zakladi. Želja mi je na taj način pomoći ne samo djeci Srebrenice, nego i svoj djeci kojoj je pomoć neophodno potrebna. Zalagat ću se da zaklada u budućnosti ima čvrste temelje i da bude novčano bogatija – kazao je Hodžić.